En ze leefden nog lang en gelukkig

Als kind kon ik altijd wegdromen bij deze prachtige slotzin aan het eind van een mooi sprookje.

Helaas zijn sprookjes slechts sprookjes en ziet de werkelijkheid er vaak toch net even anders uit.

Waarom heeft de ene persoon een fijne vervullende relatie, weliswaar met de nodige ups-and-downs en lijkt het bij sommige mensen een hele uitdaging te zijn?

Als je veel stress in je relatie(s) ervaart kan het zijn dat de oorsprong daarvan in je kindertijd ligt. De manier waarop we ons hechten aan onze ouders is namelijk van grote invloed op de manier waarop je als volwassene relaties aan gaat. *)

Als je als kind geleerd hebt dat je ouders emotioneel beschikbaar voor je zijn, dan leer je te vertrouwen op je ouders en op de mensen om je heen.

Als je moeder en/of vader echter wisselend emotioneel of  nauwelijks emotioneel beschikbaar voor je was, mis je dit vertrouwen. Dat maakt het moeilijker om als volwassene te kunnen vertrouwen op je partner.

Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld dat je vaker dan gemiddeld terecht komt in korte relaties of geen relatie aangaat. Of je merkt dat er sprake is van steeds terugkerende conflicten. Ook kan het zijn dat je het heel moeilijk vindt om alleen te zijn.

Vanuit de theorie van het enneagram is hier overigens ook veel in te ontdekken. Je vormt je karakter mede naar aanleiding van wat je meemaakt als kind. Een voorbeeld hiervan is dat je leert om conflicten te vermijden, waardoor je je teveel gaat aanpassen aan de ander. Of dat je juist overmatig controle wilt behouden.

Wanneer je bij jezelf ervaart dat je je in een patroon bevindt dat je graag zou willen veranderen dan is het zinvol te onderzoeken wat de oorsprong hiervan is. Je kunt het patroon dan los gaan laten en meer vanuit je eigen kern in het leven te staan.

Ben je benieuwd hoe jij authentiek in je leven kunt staan? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.

*) Edward John Mostyn Bowlby: Hechtingstheorie

Share Button