Tagarchief: enneagram

Een goed begin van het nieuwe jaar

Heb jij dromen, wensen, goede voornemens, nieuwe ideeën of bijzondere plannen voor het nieuwe jaar?  Voor veel mensen is de periode rondom de jaarwisseling een goed moment om de balans op te maken. Wat heb je bereikt in het afgelopen jaar en welke doelen stel je je voor het komende jaar. Heb jij voor jezelf helder wat je graag wilt bereiken? Een nieuwe baan, een andere woning, een fijne relatie, stoppen met roken of een eigen bedrijf starten?

Als je weet wat je wilt, is het slechts een kwestie van doen. Helaas gaat er daarin toch wel eens iets mis. Want waarom staan sommige plannen elk jaar weer opnieuw op het lijstje? Of wordt het plan uiteindelijk maar terzijde geschoven?

Ieder proces kent verschillende fasen. De kunst is het proces door te zetten, ook als het moeilijk wordt, en de focus op je doel te blijven behouden. En dat je de feedback die je krijgt op de juiste waarde weet te schatten.

Het enneagram geeft op een mooie manier inzicht in de opeenvolgende fasen van een proces. Aan de hand van dit model kun je afleiden waar je je nu in het proces bevindt en wat je volgende te nemen stap is.

Ben je geïnteresseerd hoe het enneagram je kan helpen je plannen te realiseren, neem dan contact met mij op.

Share Button

De lagen van het enneagram

Wat maakt het enneagram nu zo bijzonder en wat kun je ermee?

Het enneagram kent vele lagen, waardoor het op veel gebieden inzichten kan geven. Je kunt ontdekken wie je bent en waar je talenten en uitdagingen liggen. Met deze inzichten kun je bewuster kiezen hoe je je talenten zo optimaal mogelijk kunt inzetten. Je ervaart nieuwe kanten van jezelf en nieuwe keuzemogelijkheden. 

Ook geeft het model inzicht in je ontwikkeling. Vanaf je geboorte ga je door allerlei fasen en in elke fase leer je nieuwe dingen. Deze leerervaringen neem je mee in je verdere leven. Inzicht in wat je hier hebt geleerd en welke overtuigingen je hebt aangenomen, geeft je de mogelijkheid om je kijk op deze ervaringen te transformeren en te kiezen voor een nieuwe overtuiging die je ondersteunt.

Daarnaast kun je het enneagram zien als een weergave van een proces. Een proces verloopt soepel als je elke fase goed doorloopt. Het enneagram geeft inzicht in de te nemen stappen.  Je behoudt het overzicht en bereikt je doel. Bij elke stap weet je wat de volgende stap zal zijn en waar en wanneer je invloed hebt op de voortgang van het proces.

Ieder mens heeft een levensdoel. Datgene waar je passie voor hebt en waar je uniek in bent en waar je jouw mooie talenten het allerliefst voor wilt inzetten. Ook dat kun je ontdekken via het enneagram.

Share Button