Categoriearchief: Nieuws

En ze leefden nog lang en gelukkig

Als kind kon ik altijd wegdromen bij deze prachtige slotzin aan het eind van een mooi sprookje.

Helaas zijn sprookjes slechts sprookjes en ziet de werkelijkheid er vaak toch net even anders uit.

Waarom heeft de ene persoon een fijne vervullende relatie, weliswaar met de nodige ups-and-downs en lijkt het bij sommige mensen een hele uitdaging te zijn?

Als je veel stress in je relatie(s) ervaart kan het zijn dat de oorsprong daarvan in je kindertijd ligt. De manier waarop we ons hechten aan onze ouders is namelijk van grote invloed op de manier waarop je als volwassene relaties aan gaat. *)

Als je als kind geleerd hebt dat je ouders emotioneel beschikbaar voor je zijn, dan leer je te vertrouwen op je ouders en op de mensen om je heen.

Als je moeder en/of vader echter wisselend emotioneel of  nauwelijks emotioneel beschikbaar voor je was, mis je dit vertrouwen. Dat maakt het moeilijker om als volwassene te kunnen vertrouwen op je partner.

Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld dat je vaker dan gemiddeld terecht komt in korte relaties of geen relatie aangaat. Of je merkt dat er sprake is van steeds terugkerende conflicten. Ook kan het zijn dat je het heel moeilijk vindt om alleen te zijn.

Vanuit de theorie van het enneagram is hier overigens ook veel in te ontdekken. Je vormt je karakter mede naar aanleiding van wat je meemaakt als kind. Een voorbeeld hiervan is dat je leert om conflicten te vermijden, waardoor je je teveel gaat aanpassen aan de ander. Of dat je juist overmatig controle wilt behouden.

Wanneer je bij jezelf ervaart dat je je in een patroon bevindt dat je graag zou willen veranderen dan is het zinvol te onderzoeken wat de oorsprong hiervan is. Je kunt het patroon dan los gaan laten en meer vanuit je eigen kern in het leven te staan.

Ben je benieuwd hoe jij authentiek in je leven kunt staan? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.

*) Edward John Mostyn Bowlby: Hechtingstheorie

Share Button

Jezelf zijn is het mooiste geschenk

Waar word jij blij van? Wat maakt jou gelukkig? Wat is jouw talent?

Heb jij tijd om daar bij stil te staan, te voelen, te ervaren?

Zomaar wat vragen op een gewone doordeweekse dag. Een dag waarop je wellicht meerdere rollen hebt te vervullen. Dit kan de rol zijn van werknemer, de rol van partner, de rol van ouder, etc.

Doe jij dat vanuit je unieke zelf? En wie of wat is dan je unieke zelf?

Voor mij zijn het mooie vragen om regelmatig weer even bij stil te staan en mij te laten verwonderen over de antwoorden die er dan komen. En bijzonder om te ervaren dat ik mijzelf daarin dan steeds weer kan laten verrassen.

Share Button

Waar ligt jouw passie?

Vandaag genoot ik van een heerlijk uitzicht op een bankje in de zon op de heide. Het was gezellig druk en er kwamen veel mensen voorbij wandelen. 

Het viel mij op dat veel honden blij, vrolijk, kwispelend over de heide rond renden. Ze genoten zichtbaar van de zon, de buitenlucht en de vrijheid om heerlijk buiten te kunnen bewegen.

Hoe fijn zou het zijn als we ’s ochtends zo op zouden staan. Blij en vrolijk de dag beginnen, uitkijkend naar wat de dag gaat brengen. Dat je je dag vooral vult met activiteiten die je blij maken.

Het is dan zinvol te weten waar je hart naar uitgaat en hoe je daar invulling aan kunt geven. Dat je weet wie jij bent en wat je talenten zijn. En hoe jij je talenten optimaal kunt benutten.

Het enneagrammodel kan je daar veel informatie over geven. Dit model geeft inzicht in je persoonlijkheid, je gedrag, je talenten en je valkuilen. Zo kun jij ontdekken wat je te bieden hebt, zodat je authentiek en vrij je leven kunt vormgeven.

Wil jij weten welke inzichten het enneagram je kan geven, neem dan contact met mij op.

Share Button

Het herfstseizoen en vallende blaadjes, tijd voor een goed gesprek?

Hoewel de natuur en het weer een relatief mooie nazomer laten zien, heeft de herfst haar intrede gedaan.

De tijd voor huiselijke gezelligheid met stoofpotjes, kaarsjes en warme truien. Voor mooie herfstwandelingen in het bos en fijne gesprekken bij de warme haard.

Of voelt het voor jou meer als het begin van een koude, donkere periode die niet echt uitnodigt om er lekker op uit te gaan? Waarbij je merkt dat je je moe en futloos voelt, smachtend naar de frisse lentezon?

In de herfst gaat de natuur haar rustperiode in. De bomen laten hun blaadjes vallen, de dieren starten met hun winterslaap. Gelijk aan de cyclus van de natuur is het ook voor ons een goede tijd om meer naar binnen te keren en extra rust te nemen. Los te laten wat geweest is, zodat er ruimte vrijkomt voor nieuwe ideeën.

Heb jij behoefte aan een goed gesprek hoe je deze maanden kunt benutten voor het loslaten van het oude en het ruimte maken voor en verkennen van nieuwe mogelijkheden en ideeën? Neem dan contact met mij op.

Share Button

Van single naar samen

In de afgelopen jaren heb ik in mijn praktijk single dames en heren mogen coachen. Een aantal van hen waren al jaren single en vroegen zich vertwijfeld af waarom de zo gewenste partner maar niet in hun leven verscheen.

Binnen een half jaar na het afronden van de coaching vertelden een aantal cliënten mij enthousiast dat zij hun geliefde hadden ontmoet. En een aantal van hen is alweer jaren gelukkig samen met hun nieuwe liefde.

Toeval? Nee. Maar wat is dan het geheim?

Er kunnen diverse factoren zijn waarom je graag een nieuwe relatie wilt en dat dan toch niet lukt. Vaak speelt er dan onbewust een reden mee waarom je de boot af houdt. Niet sportief genoeg, woont te ver weg, na een tijdje niet meer aantrekkelijk genoeg. Of er is geen mogelijkheid tot tijd samen, of je potentiële geliefde blijkt al bezet …. Er blijkt altijd wel iets te zijn wat in de weg staat.

In een coachingsgesprek kunnen we samen ontdekken wat er bij jou op de achtergrond mee speelt, zodat je hier inzicht in krijgt. En er iets mee kunt doen, zodat het je niet meer in de weg staat.  Zodat jij ruimte creëert voor je nieuwe liefde in je leven.

Ben jij single en wil je weten hoe jij je kansen in de liefde kunt vergroten? Neem dan contact met mij op.

Share Button

Hoe creëer je meer succes?

Regelmatig krijg ik de vraag: Hoe word ik meer succesvol? Een interessante vraag. Want succes willen we allemaal. Naast het vergaren van tips en tricks om succes te boeken, kan het zinvol zijn te onderzoeken of er onbewuste patronen zijn die je ervan weerhouden succes te creëren.

Een mooi voorbeeld is Eva. Een actieve, spontane vouw van eind 30, samenwonend en een dochter op de basisschool. Zij is zelfstandig ondernemer en wil graag meer financieel succes behalen. Haar bedrijf loopt, haar ambities liggen echter hoger.

Tijdens de coachingsgesprekken bleek dat er onbewust sprake was van een grote blokkade die haar verdere succes tegenhield. Het bleek dat ze bang was haar relatie te verliezen als ze succesvol zou zijn. Dat ze niet meer bij elkaar zouden passen, omdat het verschil dan te groot zou kunnen worden.

In het verleden had ze dit al meermaals meegemaakt. Waarbij ze zich soms bevond in de rol van succesvol ondernemer en op een ander moment de partner had geholpen succesvol te zijn. Dit inzicht was voor haar een grote eye-opener.

Dit soort onbewuste patronen kunnen behoorlijk in de weg zitten. Je wilt natuurlijk niet het een inleveren voor het ander. Coaching kan dan helpen om hier inzicht in te krijgen. In te zien dat het allebei kan: Een vervullende relatie èn een succesvolle onderneming. Het kan elkaar zelfs versterken. Want als je lekker in je vel zit op alle fronten, gaat alles beter.

Ben jij benieuwd hoe je meer succes kunt bereiken? Neem dan contact met mij op.

Share Button

Wat ga ik doen in mijn vakantie?

Genietend van de stralende zon, op een houten bankje in het groene gras, laat ik mijn gedachten gaan. Waar zal ik mijn artikel aan wijden? Zoveel leuke, inspirerende onderwerpen, welke zal ik kiezen?

Ook weer zo’n onderwerp dat we allemaal kennen. “KEUZES MAKEN”. Of misschien wel “GEEN KEUZES MAKEN”. Hoewel dat ook weer een keuze is. Ja, echt waar. Herken je het? Opeens bevind je je in een situatie waarvan je denkt,  “Wil ik dit eigenlijk wel?” Of nog erger: “ Hoe ben ik hier nu weer in terecht gekomen? “En alle overige varianten. Ai, dat doet pijn. Want als je niet kiest, wordt er voor je gekozen. Opeens zijn we dan ergens waar we helemaal niet hadden willen zijn. En nu dan?

Overigens is dit wel een waanzinnig goed vertrekpunt. Want als je weet wat je niet wilt, kun je je bewust gaan richten op wat je wel wilt. Tja, en hoe doe je dat dan?

Ondergaan alle leuke, spannende, originele opties onmiddellijk een soort van screening? Niet haalbaar ?, niet haalbaar voor mij ☹, Mogelijk haalbaar op een moment in de toekomst? ?. Welke toekomst dan? ☹.

Of laat je je creatieve geest de vrije loop? Stel nu eens dat alles mogelijk is? Wat zou ik dan echt willen? ? . Wat is voor mij het allerbelangrijkst? Wow. Dat geeft ruimte. Heerlijk. Gewoon eens mijmeren. Op een bankje in de zon. Of op een zonnig strand aan de Middellandse Zee. Of tijdens de wandelvakantie in de bergen. Of zoiets. Mijmeren kan overal.

Wat ga jij doen in de zomer? Of na de zomer?

Ik denk dat ik nog even ga mijmeren. Heerlijk al die nieuwe plannen ….

Wil jij ontdekken wat jouw dromen zijn en weten welke stappen je kunt nemen om deze domen waar te maken? Neem dan contact met mij op.

Share Button

Loslaten, hoe doe je dat?

“Loslaten is niet het einde van de wereld, het is het begin van een nieuw leven. ”

Toch is loslaten niet altijd even makkelijk voor ons. We weten niet wat er voor in de plaats komt en kiezen dan liever voor het behouden van het oude. Ook al weten we dat het ons niet langer dient.

Vaak heeft dat te maken met oude emoties. Emoties waar we ons doorgaans niet bewust van zijn. Deze emoties kleuren nieuwe ervaringen, waardoor we vaak vanuit oude pijn reageren.

Wanneer we deze emoties vrij laten, ontstaat er ruimte. Ruimte om te zijn wie je bent. Ruimte om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ruimte om te kiezen wat bij je past. Interessant om te ontdekken welke nieuwe situaties zich dan ontvouwen in je leven.

Ik werk met een unieke methode die helpt om diepgaand los te laten.

  • We starten met het formuleren van een doelstelling; wat wil je bereiken?
  • Daarna gaan we kijken welke blokkades er  zijn; wat maakt dat het je nog niet is gelukt je doel te bereiken?
  • Vervolgens gaan we deze blokkades loslaten. Ik gebruik hiervoor een combinatie van acupressuur, meditatie en visualisatie.

Ben jij toe aan iets nieuws in je leven? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Share Button

Ontdek je talent met het enneagram

Regelmatig krijg ik de vraag wat het enneagram nu zo bijzonder en waardevol maakt en wat je mag verwachten na een aantal consulten bij mij. Het enneagram geeft heel snel en doeltreffend weer hoe jij omgaat met situaties. Waar liggen je talenten; hoe ga je om met je uitdagingen en wat zijn je valkuilen. Veelal handelen wij vanuit patronen, terwijl je in essentie over veel meer mogelijkheden beschikt. Het is aan jou om deze mogelijkheden in jezelf te gaan ontdekken en je leven vorm te geven zoals jij dat graag wilt!

Na een paar consulten zul je merken dat je veel meer vanuit je eigen kracht handelt. Je zult effectiever om kunnen gaan met de uitdagingen die je tegenkomt. Je weet wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken. Je ontdekt nieuwe talenten en mogelijkheden in jezelf.

Enneagram

Enneagram

Het enneagram is al duizenden jaren oud. Het symbool van het enneagram komt voor het eerst voor bij Pythagoras. G. Gurdjieff, Grieks-Armeense wijsgeer, heeft het symbool in het Westen geïntroduceerd en gebruikte het enneagram als kosmisch model. Volgens hem kon je aan de hand van het enneagram alles in het universum bewijzen. O. Ichazo, een esoterische leraar uit Bolivia, gebruikte het enneagram vooral als psychologisch model. Inmiddels is het model verder bestudeerd en ontwikkeld door o.a. C. Naranjo, H. Palmer en W. J. van de Wetering. Inmiddels zijn er vele boeken verschenen over het enneagram en wordt het enneagram onderwezen aan diverse faculteiten psychologie in de V.S. 

Share Button

Een goed begin van het nieuwe jaar

Heb jij dromen, wensen, goede voornemens, nieuwe ideeën of bijzondere plannen voor het nieuwe jaar?  Voor veel mensen is de periode rondom de jaarwisseling een goed moment om de balans op te maken. Wat heb je bereikt in het afgelopen jaar en welke doelen stel je je voor het komende jaar. Heb jij voor jezelf helder wat je graag wilt bereiken? Een nieuwe baan, een andere woning, een fijne relatie, stoppen met roken of een eigen bedrijf starten?

Als je weet wat je wilt, is het slechts een kwestie van doen. Helaas gaat er daarin toch wel eens iets mis. Want waarom staan sommige plannen elk jaar weer opnieuw op het lijstje? Of wordt het plan uiteindelijk maar terzijde geschoven?

Ieder proces kent verschillende fasen. De kunst is het proces door te zetten, ook als het moeilijk wordt, en de focus op je doel te blijven behouden. En dat je de feedback die je krijgt op de juiste waarde weet te schatten.

Het enneagram geeft op een mooie manier inzicht in de opeenvolgende fasen van een proces. Aan de hand van dit model kun je afleiden waar je je nu in het proces bevindt en wat je volgende te nemen stap is.

Ben je geïnteresseerd hoe het enneagram je kan helpen je plannen te realiseren, neem dan contact met mij op.

Share Button